2012. december 1., szombat

A Messerschmitt sztori, 1. rész

A múlt heti vonatok után pedig jöjjenek a repülők: ezúttal a Messerschmitt Bf-109 kerül terítékre. Ez a vadászgép a II. világháború egyik legjellegzetesebb repülője, a háború korai szakaszára jellemző német légifölény megtestesítője. Korai példányai már a spanyol polgárháborúban szererepeltek, hogy a "nagy" háborúban már harcedzetten vegyék fel a harcot az ellenséggel.

Ismertsége miatt az egyik legtöbbet épített LEGO repülő, számtalan változata található a neten. Most csak a legismertebbeket vesszük sorra, elsőnek a minifig méretűekkel kezdve, a következő részben pedig különlegesebb alkotások jönnek majd.

Itt van mindjárt LegoUli alkotása. Szerintem az egyik legjobban sikerült darab, az alkotó remekül eltalálta a repülő formáját elöl és hátul is. A futómű nem behúzható, de nagyon jól áll neki. A géphez jól illik a 9 bütyök átmérőjű háromágú propeller is:


eremms repülője is hasonló léptékben készült, szintén minifiggel a pilótafülképben. A színösszeállítás is hasonló, de a megvalósítás számos részletében különbözik: más a szárny, a propeller és a pilótafülke kialakítása is:


Opëx Røver gépe valamivel kisebb léptékben készült, mint az előzőek: a szárny hossza itt 14 bütyök, míg az előzőeken 16-17 bütyök körül alakult. A kialakítás ennek ellenére nem nevezhető elnagyoltnak, a farokrész például kitűnően sikerült. Az orrkúp és a futómű kialakítása nekem kevésbé tetszik, a színek viszont érdekesebbek:


Mai részünk végén pedig következzenek egy profi, Legohaulic alkotásai. Itt kiválóan nyomon követhető az evolúció is, hogyan lesz egy viszonylag amatőr alkotásból igazi mestermű.

Őszintén szólva az első alkotás folytatás nélkül nem került volna be ebbe a válogatásba. A modell hozza az eredeti gép alakját, de ezentúl semmi különös: nagy is, különösebben ötletes megoldások sincsenek rajta, a színek sem különösebben jók, a fényképről nem is beszélve. De kiváló alap a fejlődéshez:


Nem csoda, hogy a mester másodszor is nekifutott. A következő jóval kimunkáltabb, mint az előző: szebb a motor, a kabintető és úgy általában az egész gép kialakítása. A fenti többiek alkotásaihoz hasonlóan egy minifig is helyet kapott benne. Az egyetlen komoly hibának a zöld fényt lehet felróni - bal oldalon pirosnak kellene lennie. Ha még a kákán is csomót keresünk, az is feltűnik, hogy a gép viszonylag nagy, a szárny több, mint 20 bütyök hosszú, a minifig egy picit alulméretezettnek hat benne.

Így érezhette Legohaulic is, mert bármilyen jól sikerült is ez a változat, nekifutott harmadszor is. Az eredmény ez a gép lett, amely talán az egyik legismertebb darab az eddigiek közül:


A fentiekhez hasonlóan elfér benne a LEGO-pilóta, de a fentieknél sok szempontból különlegesebb. Először is, ez a legkisebb az összes közül: a szárny hossza alig több, mint 12 bütyök. A törzs teljes szélessége csak egy picivel több, mint 3 stud - azt hiszem, nem rossz teljesítmény a kis embernek helyet szorítani. További érdekesség a nem mindennapi színvilág: a szokásos szürke helyett remekül mutat a sötétdzöld-szürke kombináció. Ez egyerlen apróbb furcsaság a légcsavarkúp - ez kisebbnek hat a valóságosnál.

És hogy melyik a legjobb? Ez döntse el mindenki maga.

A következő héten különlegesebb modellekkel folytatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó téma, gratulálok!
    Az első gép, LegoUli alkotása nagyon szép, tökéletes :-)

    VálaszTörlés