2008. november 15., szombat

A "nagy Technic autók" története III.

Sorozatunk befejező részében (I. rész, II. rész) a 2004 utáni kínálatot tekintjük át. Erre az időszakra már a Ferrari nyomta rá a bélyegét, és tovább erősödött a trend, amely a modellek kinézetét hangsúlyozza, főleg azoknál, amelyek Technic helyett a "Racers" sorozat részeként futnak.

A "Racer"-ek sorát a 8653-mas a "Enzo Ferrari 1:10" nyitja 2005-ben. Az autó majdnem tökéletes mása egy igazi Ferrari Enzo-nak. Az előző részben bemutatott 8435-öshöz hasonlóan szinte kizárólag pöcöknélküli elemeket tartalmaz. A sorozatban elsőként teljes V12-es motorral büszkélkedhet, azonban ezzel már majdnem a lista végén is vagyunk. Elődeitől eltérően nincs sem sebességváltó, sem rugós felfüggesztés - a kormányzás, differenciálmű és magasra nyíló ajtók jelentik a működő funkciók teljes listáját. Ez a lista pedig sok elkötelezett Technic rajongó számára rövid, főleg ahhoz képest, hogy a készlet 1360 elemből áll.


A következő a 2006-ban megjelent 8674 "Ferrari F1 Racer 1:8", szintén a Racers sorozat részeként. Ez az autó működő részeit tekintve hasonlít a korábbi ezüst (8458) és Williams F1 (8461) versenyautókra, de azokhoz képest teljesen újra lett tervezve. Erre szükség is volt, hiszen az előző modellhez hasonlóan egyáltalán nincsenek pöckös elemek. A motor hengereinek száma az F1-előírások változása miatt 2-vel kevesebb, a többi ugyanaz: felfüggesztés elöl-hátul, differenciálmű, kormányzás és természetesen a csillapított rugós motorházfedél.
A Ferrarik sorát a 2007-ben megjelent 8145-ös "Ferrari 599 GTB Fiorano 1:10" modell zárja. Ez az első modell az összeállításban, amely még ma is megtalálható a Lego kínálatában - persze a többinél is előfordulhat egy-egy raktáron maradt darab, hiszen pár éves készletekről van szó. A 8145-ös gyakorlatilag az Enzo utódja, ugyanazokkal a működő részekkel (és ugyanazokkal a hiányzókkal) - természetesen a csillapítottan felnyíló ajtók sem maradhatnak el.


A Racers sorozat Ferrarijai után pedig lássuk, mi történt a Technic vonalon. A Technic család továbbra is a működő részletekre koncentrál, azonban a csúcsmodellek között egyre ritkábbak az elődökhöz hasonló személy- és versenyautók. Ehelyett találunk darut (8421-es, 2005), motoros bulldózert (8275, 2007-ből) és kombájnt is (8274, szintén 2007). Bár a 2006-ban megjelent 8285-ös "Autómentő Kamion" sem illik bele egyértelműen a korábbi sorozatba, mégis ez tekinthető a leginkább autónak. A modell V6-os motort, kormányművet és differenciálművet tartalmaz. Emellett számtalan módon lehet a vontatórudat irányítani: az emelésről pneumatika gondoskodik, és tekerőkkel pedig ki-be mozgathatjuk az emelőt és a horgot.
Ezzel elérkeztünk sorozatunk legutolsó modelljéhez, a 8297-es "Terepjáró"-hoz. Ez a készlet nagyon friss, mindössze pár hónapja kapható. Funkciók terén a 8466-os terepjáró-elődhöz hasonlít: elöl-hátul rugós felfüggesztés, hátsókerékhajtás és differenciálmű adják az alapokat. Több újdonságot is hoz az autó: a sorozatban bemutatott modellek közül először tartalmaz az alapkészlet részeként villanymotort, és ezzel egészen egyedi módon a négy kerék felfüggesztésének a magasságát lehet fel-le állítani. A motorral ezenkívül az autó orrába szerelt csörlőt is lehet működtetni, az elemek pedig a világítás működtetéséhez is szolgáltatnak energiát. A kocsi ezenkívül csillapított rugós ajtókkal is büszkélkedhet .

A kínálat sokat változott az első csúcsmodellek bemutatása óta. Az autók egyre újabb kunsztokat tudnak, egyre több speciális alkatrészt tartalmaznak. A legszembeötlőbb változás azonban a kínálat sokszínűsége: a régi csúcs-autók helyett ma már egyre több és változatosabb a kínálat. A 8297-es azonban méltó zárója a sornak, érdekes megoldásokkal. Csak remélhetjük, hogy unokáinknak is marad izgalom.

Extra rész a folytatásban: 858 Motorok

2 megjegyzés:

  1. Hello

    Nagyon jó a cikked, tetszik. Szeretnék egy 8674 Ferrari F1 Racer 1:8-at de eddig nem találtam bontatlan gyári készletet. Mint szakértőtől kérdezem tudnál-e ilyen készletről?

    Kösszönettel: martin.csanaki@sztgnet.hu

    VálaszTörlés
  2. 8448 visz mindent szerintem , már 10 éve kaptam... hát múlnak az évek mit ne mondjak :D

    VálaszTörlés