2009. január 12., hétfő

Csillagmotor

Be kell ismernem, hogy a Lego mellett a repülő szerkezetek is lázba tudnak hozni. Így aztán nem csoda, hogy felmerült bennem, hogy mennyire frankó lenne, ha a jól ismert soros, V és boxermotorok mellett csillagmotort is tudnék építeni a dugattyúcskákból. (Wikipedia cikke a csillagmotorról). Kezdésnek legyen elég annyi, hogy elsősorban repülőgépeken használják, a hengerek pedig körbe-körbe vannak, nagyjából így:


A legtrükkösebb rész az, ahol a dugattyúk hajtókarjai találkoznak. Alaposan megfigyelés után látszik, hogy az egyik hajtókarhoz (esetünkben a felsőhöz) fixen hozzá van rögzítve az "agy", és ehhez az agyhoz csatlakozik a másik négy hajtókar. Na de hogyan is lehetne ezt Legóból reprodukálni? És hány hengeres legyen? Az igazi csillagmotorok általában páratlan hengert tartalmaznak: 5, 7, 9, stb.

Szerencsére némi keresgélés után találhatunk ötleteket és kész terveket is. A Lego-csillagmotorok hathengeresek, mert nincs ötágú és hétágú Lego-alkatrész, van viszont hatágú. Az egyik legsikerültebb konstrukció betula albumából származik:


Szétszedve pedig így néz ki:

A dolog kulcsa a középen levő, kerek, 6+1 lyukú, eredetileg felninek szánt alkatrész, amely nélkül még nem láttam Lego csillagmotort. Különlegessége, hogy a középen levő lyuk nem fogja fixen a tengelyt, el tud benne forogni. Így a dugattyúk úgy tudnak ki-be mászkálni, hogy az "agy" nem forog, a benne levő tengely viszont igen.

Ez már egy jóval elvadultabb megoldás, két sorban összesen 12 hengerrel. Marc Schickelé tervezte, a kép pedig samrotule albumából való:

Akit érdekel a belseje, javasolom az építési útmutató tanulmányozását.

Én pedig vagyok annyira elvadult, hogy a sok különleges (és birtokomban nem levő) alkatrész sem tart vissza egy ilyennek a megépítésétől. Az első lépés persze a különleges alkatrészek beszerzése. Szerencsére a weben jó sok boltot találunk, ami hajlandó a spéci megrendeléseket leszállítani, és nem is túl drágán. Ízelítőnek elég a Peeron-ra klikkelni, jobb oldalon máris láthatjuk az elérhető színeket és árakat. Persze érdemes az EU-ból rendelni... Jó Legózást! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése