2009. január 18., vasárnap

Sebességváltó

A csillagmotorhoz rendelt alkatrészek rendben megérkeztek, viszont az építéshez szét kell szedni a Forma-1-est is, erre pedig még nem jutott idő. Addig amíg ez bekövetkezik, folytassuk a hajtásláncot! Dugattyúkról ugyan volt már szó, de sebességváltóról még nem, most ezt a hiányt igyekszem pótolni.

A sebességváltó arra való, hogy a dugattyúk és a kerekek közötti áttételt megváltoztassa. Egy Lego-autó esetében a váltó állásától függ, hogy az autót tolva milyen gyorsan mozognak a dugattyúk, és az is, hogy milyen nehéz tolni. A kapcsolt fokozattól függően változik, hogy éppen melyik fogaskerekek továbbítják a forgást.

A legegyszerűbb esetben a fogaskerekek egy tologatható tengelyen vannak, és a tengely állásától függ, hogy éppen melyik tengely van használatban. Ezen az animáción látszik a kapcsolás menete:


A zöld nyílnál csatlakoznak a kerekek, a pirosnál a dugattyúk. Bal oldali állásban a zöld és a piros közötti áttétel 1:1, középen 1:3, jobb állásban pedig 1:9.

Szinte teljesen ugyanilyen háromfokozatú váltó van a 8860-as nagy autóban is. A megoldás előnye, hogy semmilyen speciális alkatrészt nem igényel, csak a szokásos Technic elemeket: tengely, fogaskerekek, szorítók, stb. Az újabb autók több fokozatú váltói már nem teljesen így működnek, de ezekről majd később.

További képek az albumban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése