2009. március 22., vasárnap

Hogyan szerezzünk Legót

Már volt szó arról, hogyan tudunk kockákat venni, arról még nem, hogyan tudunk egy egész készletet megszerezni. Ez a rész az internetes aukciós oldalakról fog szólni. Lehetne persze újonnan is, a boltból, de sok érv szólhat ellene: 1. drága. 2. már nem lehet kapni. 3. olyat szeretnénk, amiben kockák vannak, amivel játszani lehet.

A net most is segítségünkre lesz. Ha még kapható készletről van szó, akkor a shop.lego.com megmondja, mennyibe kerül az egyes országokban. (Elárulom: az Államokban a legolcsóbb. Szóval aki néha megfordul a tengerentúlon, a legjobban akkor jár, ha ott bemegy egy Lego boltba.) Régebbi készletek, mint mondjuk a 8860-as "Autó alváz" esetén a Lugnet-en megtaláljuk az újkori árát.

Ha idáig eljutottunk, jöhet a keresgélés az apróhirdetési oldalakon. Kezdjük a magyarokkal. Egy gyors keresés nem sok jót sejtet: a Teszvesz.hu-n például nincsenek különválasztva a Technic Legók, nagyon sok hirdetés csak egy-egy kockát hirdet, a régi teljes készletek ritkák, mint a fehér holló. Ami van, az is kicsi. A Vaterán van Technic kategória, de a tartalom hasonló - sok apróság, kevés készlet, ami van, az is drágának tűnik. Az Apronet-en pedig nem is találtam Lego kategóriát. A Vaterán sikerül egy darab 8860-ast felhajtani, 19900 Ft-os fix áron - egy kicsit húzósnak tűnik.

Ha ez megvan, akkor jöhet a külföld. Ott van mindjárt az EBay - sajnos nincs magyar oldala, de kis nyelvtudással könnyen keresgélhetünk az EU-n belül például Németországban vagy Egyesült Királyságban. A német oldal például a "lego 8860" keresésre 11 találatot hoz fel, 1 Euró és 170 között - ez már választék. Az Ebay ráadásul egyből hozza a találatokat más EBay-országokból is. A németeknék nagy a szórás, az "egy kupac alkatrész, hiányzó darabokkal"-tól a "bontatlan originál"-ig. Persze ez az árban is tükröződik. A jó vételhez persze sok idő kell, és sok kitartás.

Ha elszánjuk magunkat, először is regisztráljuk a német vagy angol EBay oldalon. A regisztráció feltétele érvényes postacím, amit az EBay úgy ellenőriz, hogy egy levélben elküldött kódot kell visszaírnunk. Ezt érdemes jó előre megcsinálni, pénzbe nem kerül. Aztán az sem árt, ha van PayPal-fiókunk (lásd az előző részben).

Ha mindez megvan, kezdődhet a licit! Az ajánlott stratégia a következő: az ajánlat megtekintése után döntsük el, hogy mennyit ér meg nekünk. Érdemes a szállítási költségeket előre megkérdezni az eladótól. Ha már most több az ára, akkor persze bukta, de ha nem, akkor állítsunk be ébresztőt akkorra, amikor a licit lejár. Ha még akkor is a limitünk alatt van az ár, kezdődhet a licit! Előfordul, hogy más is szemet vet az árura, és éppen internet közelben van, de így legalább nem vertük fel az árat feleslegesen hamar. Kis szerencsével jutányos áron a mienk lehet. Ha megvan, akkor már csak a fizetés, és a várakozás van hátra.

Az igazán jó készletek ára borsos, de sok a jó vétel. Egy kis takarítás és egy-két hiányzó alkatrész pedig senkinek ne vegye kedvét, azt manapság már könnyű pótolni.

Jó licitálást!

1 megjegyzés:

  1. Én még sosem vettem onnan, úgyhogy nem tudok mit mondani. Az EBay erősen szerencse kérdése, a bricklink kicsit drágább, de jóval megbízhatóbb - eddig ennyi tapasztalatot gyűjtöttem.

    VálaszTörlés