2009. február 22., vasárnap

Lego az Interneten

Ma egészen más legózni, mint 10-20 éve. Nemcsak azért, mert megnőttem, hanem mert elterjedt az Internet és számos weboldal jött létre, amik segítségünkre lehetnek. A www.lego.com ugye magától értetődő, de ott csak a most kapható készletek vannak felsorolva. Mit tegyünk, ha egy 20 évvel ezelőttiről szeretnénk többet megtudni?

Először is, ott vannak az adatbázis oldalak, ahol régi és modern készletekkel kapcsolatban szerezhetünk információkat:
  • A www.peeron.com oldal is hasonló, az űrsiklóra keresve megkapjuk a kockák listáját. Az oldal a kockákról is részletes információkkal szolgál. A 2744-es cikkszámot viselő "Technic szárny hátsó" elemre kattintva például megtudhatjuk, hogy ez az elem a feketén és fehéren kívül milyen színekben létezett, és melyik készletekben szerepelt a történelem során. Jobb oldalon pedig látszanak a boltok, ahol darabonként lehet rendelni belőle - erre még visszatérünk egy kicsit lejjebb.

Aztán ott a www.bricklink.com, ahol egyenként rendelhetünk a kedvenc kockáinkból. A BrickLink nem egyetlen webáruház, hanem egy portál, ami összeköti a kereskedőket és a vásárlókat világszerte. Sok kereskedő készleteit tartalmazza az EU-n belül is, pl. az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban. A legtöbb kereskedő használt és új kockákat is árul, változó, hogy melyik van raktáron és milyen színben. (Idekívánkozik egy megjegyzés, hogy újabban közvetlenül a Legótól is lehet egyenként rendelni, de választékuk kisebb.)

Kockákat keresni a Peeron-on megismert cikkszám alapján lehet, vagy pedig kereshetünk közvetlenül a Peeron-on, és követhetjük a linket. Ez utóbbi annyival egyszerűbb, hogy egyből látszik, melyik kereskedő melyik országban van. Érdemes az EU-n belülről választani, akkor megússzuk a vámkezelést, és a rendelésünk már 2-4 nap múlva a postaládánkban lehet. A szállítási költség általában 5-10 USA dollár, érdemes ennek megfelelően kalkulálni.

A vásárláshoz általában szükség van Paypal-fiókra, amihez pedig hitelkártyára. A Paypal-regisztráció 2-3 napig tart, mert ráterhel egy kis összeget a kártyánkra, amit aztán visszaad. Ha ez megvan, akkor újabb 2-3 nap, mire pénzt tudunk a bankszámlánkról a PayPal-számlára utalni. Mindez bonyolultan hangzik, de a regisztrációt csak egyszer kell megcsinálni, és sok minden másra is használható (pl. hogy régi Legót vegyünk az EBay-en, de arról majd máskor).


Ha mindez megvan, összeállíthatjuk a rendelést, és már mehet is a dolog. Amíg a számlát meg nem kapjuk, adhatunk hozzá újabb elemeket is. Ha kifizettük Paypal-on, utána 3-4 nap a posta. Én eddig két kereskedőtől rendeltem (egy angol, egy francia, mindkettőtől angolul), és minden olajozottan működött. 2-3 nap csúszás előfordult, de mind a két kereskedő gyorsan és pontosan tájékoztatott emailben, és maximum egy fél napon belül válaszoltak minden kérdésre.

Jó vásárlást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése