2009. május 25., hétfő

8297 Terepjáró

A nagyobb Technic autók közül volt már szó a 8880-as Szuper Autóról és a 8458-as Forma 1-esről, lássunk most egy olyat, amely kevésbé matuzsálemi darab. A 8297-es Terepjáró tavaly ősszel jött ki, és most is kapható. Az készlet némileg eltér a vérvonaltól, ugyanis elektromos részeket is tartalmaz, nem is egyet - no de ne szaladjunk ennyire előre.

Az autó pöcök nélküli elemekből készült. Orrában egy V8-as motort találunk, amely a hátsó kerekkel van összekapcsolva egy differenciálművön át. Az első kerekek kormányozhatóak, és mind a négy kerék kettős keresztlengőkarral van felfüggesztve. Az ajtók pedig felfelé nyílnak a szokásos pneumatikusan csillapított rugós megoldással. Eddig semmi különös, mondhatnánk, nagyjából a 8458-as színvonalát hozza.

De persze a történet itt nem ér véget: az autóban ugyanis elektromos rendszer van. Ha életre leheljük, az első lámpák azonnal világítani kezdenek: Legóban elsőként az autó fehér LED elemeket tartalmaz. Ez persze csak a kezdet, van egy villanymotor is. És hogy mit hajt? Nem, az autót nem, arra ott van a jól bevált tologatós módszer, és különben is gyenge lenne hozzá. Egy kapcsolóval választhatunk két másik dolog közül: az egyik az autó elejében elhelyezett csörlő. A lenti fényképen a vezetőfülke mögött fenn látható a villanymotor a főkapcsolóval.

Ennél azonban jóval izgalmasabb a másik - az autó felfüggesztései ugyanis állítható magasságúak. Egy kart átkapcsolunk (a fenti képen lefelé lóg az aljáról), egy másikat megnyomunk (úgy középtájon oldalt a fülke mögött) és a motor felfelé vagy lefelé mozgatja az összes felfüggesztést, és ezáltal az autó nyugalmi magasságát.

A két végállásban a rugóstag sárga részének a vége mozdul el felfelé vagy lefelé egy tengely körül, ami az autó elejétől a végéig tart. Ehhez persze rengeteg mechanikára van szükség, a lenti képen látszik az autó alja.

Mindent egybevetve jó kis készlet a 8297-es, főleg, hogy ezt a sok érdekességet kevesebb, mint 1100 alkatrészből sikerült megvalósítani (a 8880-as és a 8458-as 1300-nál is többet tartalmaz). Szokás szerint több kép az albumban. Köszönet Téglának és Téglánénak, hogy rendelkezésre bocsátották nászajándékukat egy teszt erejéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése