2013. április 14., vasárnap

A Spitfire-sztori, I. rész

Messerschmittekről már volt szó a blogon (I. rész, II. rész), jöjjön most egy kis ízelítő a másik oldalról , azon belül is a ködös Albionból.

A Supermarine Spitfire valószínűleg a legismertebb angol vadászgép a II. világháborúból. Leginkább talán a Nagy Angliai Légicsatához köthető, amikor a számszerű kisebbségben levő angol vadászok végül is sikeresen megvédték az angliai légteret. Bár a statisztikák szerint a légigyőzelmek többségét a Hurricane-ek követték el, valamiért mégis a Spitfire lett a csata szimbóluma. Ebben valószínűleg szerepe volt annak, hogy gyorsabb, de az is lehet, hogy a Spitfire egyszerűen szebb, és jobban megragadta az emberek képzeletét.

Így aztán nem csoda, hogy a neten böngészve számos LEGO-változatot találunk belőle. Kezdjük Exploded LEGO modelljével: ez az egyik legkisebb, amivel találkoztam. Ennek megfelelően egy kicsit kevésbé színes, mint a többi, de azért akad rajta érdekes részlet bőven, mint például a sárga belépőél vagy a zászló a farokrészen. És mérete ellenére sikerült behúhzható futóművel is ellátni, szuper!




Mattias Martenssonnal (alias eremms) már a Messerschmitt-összeállításban is találkoztunk. Az ő modellje már valamivel színesebb: itt a világos és sötétszürke váltakozása adja ki a Spitfire gépek jellegzetes álcázófestését. A többséggel ellentétben a felségjelek is építve vannak, szerintem nagyon jól mutat.


Stefan Johansson a múltkori összeállításunkról lemaradt, de a mostaniból már nem marad ki. Ő is maradt a világos-sötétszürke kombinációnál (lehet, hogy ez valami skandináv dolog?). A gép valamivel kecsesebb, és itt is átjön a jellegzetes Spitfire-forma:


Scott Peterson már a tipikusabbnak tekinthető zöld-szürke kombinációt választotta, de úgy tűnik, ő némileg szokatlan módon a festékszórót részesítette előnyben a színhatás eléréséhez. Ez már egy valamivel későbbi Spitfire-változat négyágú légcsavarral:


Mai utolsó alkotásunk pedig Lego Monster-től származik, aki nem ismeretlen a blogon. A mester a Spitfire-építésből is kivette a részét: ma csak a korábbi, 1:36 léptékben még évekkel ezelőtt készült változatot mutatjuk be. Itt már igazi sötétszürke találkozik igazi sötétzölddel, a kombináció határozottan jól mutat. Csakúgy, mint az egyéb érdekességek, például a farokrészbe épített piros-fehér-kék felségjel.



Folytatás következik a jövő héten!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése