2013. április 28., vasárnap

A hobbin túl

A LEGO virágzik a világhálón: aki építeni szeretne, a gyári készleteken túl rengeteg egyéb segítséget talál: lehet kockákat rendelni a Bricklink-ről, régebbi készleteket az Ebay-ről, útmutatókat találni és ihletet meríteni a rengeteg közösségi oldal valamelyikéről.

Ezzel együtt az esetek túlnyomó többségében ez megmarad szabadidős időtöltésnek és pénznyelőnek. Az ismertebb építők közük vannak, akik útmutatót is készítenek népszerűbb alkotásaikhoz, mások csak elvétve foglalkoznak ilyesmivel. Ez nem is csoda: az interneten közölt modellek többsége rendkívül bonyolult, törékeny, különleges elemeket tartalmaz, stb.

Érdekes kivétel Daniel Siskind, a Brickmania alapítója és üzemeltetője, aki a LEGO cégtől teljesen független vállalkozást épített a saját maga által tervezett készletek gyártására és forgalmazására. A megtörtént háborúk feldolgozása érthető okokból továbbra is tabu a LEGO saját tervezői számára, ezt a piaci rést próbálja kihasználni a Brickmania, és több, mint 50, főleg háborús témájú készletet kínál vásárlásra a II. világháborútól egészen a modern hadseregekig.

A modellek gyári LEGO kockákból készülnek. Egyedi készletekről lévén szó, az áruk érezhetően az anyacég modelleinek ára fölött mozog. Ez a Jeep például az olcsóbb és egyszerűbb modellek közül való, jelenleg 35 dollárért kapható akciósan, szállítási költség nélkül. A készlet besorolása "Durabilder", azaz várhatóan nem fog egyből atomjaira esni, ha kézbe veszi egy gyerek.


Ennyi pénzért a vásárló egyedi csomagolású, a gyárihoz hasonló minőségű, de annál jóval egyedibb készletet kap útmutatóval, készlettől függően minifiggel és egyéb extrákkal.


A választék gerincét háborús járművek, leginkább tankok adják a világ minden tájáról: vannak német, amerikai és szovjet járművek is, mint például a lent látható T-34-es. Ez a modell már jóval összetettebb, vezetővel, forgatható toronnyal és működő lánctalpakkal. 724 kockát tartalmaz, az ára pedig jóval borsosabb, 345 dollár.


A tankok mellett többféle jármű is található, mint például ez az amerikai CCKW teherautó, szintén a háborúból. Ez a közepes készletek közé tartozik a maga 100 dolláros árával.


A választékban néhány légijármű is található, mint például ez a P-51 Mustang. Ez a modell szintén Durabuilder, a CCKW-hez hasonló darabszámmal, szintén 100 dolláros áron.


A készletek ára hallatán bizonyára többen felszisszennek. Ez egyfelől érthető, hiszen a LEGO amúgy sem tartozik a legolcsóbb játékok közé, és ezek a készletek érezhetően drágábbak az LEGO cég hasonló darabszámú készleteinél.

Másrészt nyilvánvaló, hogy az alapító rengeteg munkát fektetett a Brickmania-ba. Egyrészt a tervezés, útmutató készítése, csomagolás megszervezése mind-mind idő, pénz, és energia. Az is világos, hogy ezekből a készletekből jóval kevesebb fog elkelni. A legnehezebb feladat valószínűleg a kockák beszerzése a kellő mennyiségben, és annak biztosítása, hogy a rengeteg speciális elem, minifig, stb. mind elérhető legyen. A némileg kisebb MiG-15 alkatrészeinek beszerzése is simán belekerült 80 dollárba és rengeteg időbe.

Azt gondolom, akit érdekelnek a háborús készletek, és nem szeretne saját maga a tervezéssel vagy a kockák beszerzésével bíbelődni, annak a Brickmania jó alternatíva.

(A kockak.hu semmilyen anyagi vagy más kapcsolatban nem áll a Brickmania üzemeltetőivel.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése