2009. december 21., hétfő

Egy mestermű elemzése

Most, hogy virtuálisan megépítettem a Lead Sled-et, jópár trükkös megoldásra derült fény, most ezekről lesz szó.

Az eredeti autó különlegessége, hogy ültetve van, vagyis  a terebélyes, tepsiszerű karosszéria a lehető legközelebb van az úthoz. Ehhez pedig a kerekeket a lehető legjobban be kell bújtatni a kasztniba, ami Lego-kockákkal nem is olyan egyszerű. Az Őrült Fizikusnak is csak úgy sikerült, hogy az első kerekek fölé egy L-profilú panelt épített – fejjel lefelé. Merthogy ilyen panelből csak álló létezik, lógó nem. A lenti képen látszik, hogy ez a panel a hozzá kapcsolódó, szintén fejjel lefelé beépített elemekkel simán illeszkedik a karosszéria vonalába.


Az autó teljes szélessége tükrök nélkül 11 pöcök, de hátrafelé elegánsan elkeskenyedik. Érdekes, hogy mennyire szervesen illeszkednek egymásba a páratlan szélességű részek (autó eleje, teteje) és a páros szélességűek (a hátulja).


Egy konkrét példa a csomagtartófedél illesztése: a fedél 8 pöcök széles, de a tartója páratlan – három darab kis fogó tartja a páros szélességű kapaszkodót.


Szintén érdekes részlet, amit csak építés közben vettem észre: a hátsó szélvédő felső sora pontosan fél lemezvastagsággal feljebb van, mint az autó többi része. Így, két rendes lemez között félúton pont sima ívet ad a tető hátulja – a fölötte levő íves fekete kockák alján levő pici lépcső eltűnik, csakúgy, mint a szélvédő középvonalában levő lépcső.


Még egy – a szélvédő. Jól néz ki, de sokat gondolkoztam, mi tartja a helyén. A végén maga az alkotó árulta el, hogy az átlátszó kocka aljához csatlakozó lapka valójában fogantyú, ami egy kis csapba kapaszkodik – ez utóbbi annyira körbe van építve, hogy a fényképeken egyáltalán nem látszik.


Az autó körülbelül 700 kockából áll. Ez hihetetlenül sok a méretéhez képest. Összehasonlításul, a hasonló méretű gyári Lego 5867-es autó mindössze 278 elemet tartalmaz. A Lead Sled-ben klasszikus Lego-kocka csak egy-két darab van itt-ott, a többi főleg lemezke és speciális alkatrész.

Mivel az ünnepek utazgatással telnek, a kockákat még nem rendeltem meg, de az sem marad el. Addig is, Boldog Karácsonyt mindenkinek!

4 megjegyzés:

  1. Mondjuk az első szélvédőnél sem látom, mi tartja azt... Minden esetre igazi mestermű a járgány.

    VálaszTörlés
  2. Elég állat az a Cuda is, főleg ahhoz képest, hogy milyen pici.

    VálaszTörlés
  3. Én nem értem, hogy azt az ajtót hogyan lehet kinyitni. Nem akad el?

    VálaszTörlés
  4. szerintem nem lenne nehéz kijavítani a motorháztető problémáit: egyszerűen ahol akad, ott bontsd ki, az nem kell oda, aztán annak a résnek a helyére fixen ott lévő, tehát a motoháztetőtől független fekete darabokat tegyél.
    remélem beválik

    VálaszTörlés