2012. november 7., szerda

Egy mestermű margójára

Sehol egy bütyök, mindenhol sima felületek és görbe élek váltakoznak. Sydag szereti elrejteni az összes bütyköt a repülőin. A színek változatosak, de a modellek igazi repülőt formáznak: ez itt például egy Hawker Sea Fury:


A forma szinte tökéletesen adja vissza az eredeti repülőt. A motornál remekül jön ki a nyolcszögletű forma, a törzs hátsó része, a szárnyak íve és a farokrész íve is mind-mind alaposan ki van dolgozva. A színválasztás egy légishowra épített versenygépet juttat eszünkbe, de a forma nem hagy kétséget afelől, hogy az alap egy háborús repülő.

A képek között lapozgatva találunk jóval harciasabb alkotást is. Ez itt egy másik legendás csillagmotoros, az F4U Corsair, teljes fegyverzettel:


Bevallom, nekem ezek az alkotások már-már mesterkéltnek hatnak: szinte szégyenlik a LEGO bütyköket, és szinte már kételkedem, egyáltalán LEGO-ról van e szó még. Mindazonáltal a kidolgozás tökéletes: a Corsair törzse, szárnya mind-mind tökéletesen formázzák az eredeti repülőt. Nem véletlen, hogy egy pár gép nemrég a Brothers Brickre is felkerült.

Mint amatőr építőt persze majd megöl a kíváncsiság: de mégis hogyan? Mi rejtőzik a burkolat alatt? A szárnyról még van elképzelésem, de hogy jött össze ez a motor? Nos, szerencsére erről is kapunk tippet a fotók között. Íme:

Kifejezetten ötletesnek tarom, ahogy az elején az egymáshoz képest 45 fokkal elcsavart bütykös kockák a motor vázát képezik. Érdekes a hátulja is, gyakorlatilag bütykös kockák tartják egyben a "héjat". Említésre méltó még a kabintető, az elejét például egy szürke kéz tartja a helyén.

Azt gondolom, bármennyit amatőrködök is, ez az a szint, ahova sohasem fogok eljutni. Bármennyit is agyalok rajta, kizártnak tartom, hogy valaha is ennyire szabadon és a kockáktól, lemezektől elrugaszkodva szabadon tudjak alkotni. Gratula Sydag, csak így tovább!

2 megjegyzés:

  1. Hello
    I live in France and I find this fabulous corsair
    Would you plan them on mlcad or lpub
    Thank you for your answer
    Casimir

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. You may want to contact the builder of the model:
      https://www.flickr.com/photos/sydag/8090040647/in/album-72157647142332488/

      Törlés