2011. május 15., vasárnap

MiG-15

Az úgy volt, hogy Húsvét környékén sikerült némi időt egyéb hobbiktól távol pihenéssel tölteni. Így aztán az üres estéken volt némi időm, hogy ismét építéssel foglalkozzam. Mivel épp fut a Lego Military Build Competition idei kiadása, gondoltam, megpróbálkozom vele.

A verseny kiírása
Magam repülőbuzi lévén természetesen a "Szovjet hidegháborús repülőgép" kategóriával próbálkoztam. A választás egy MiG-15-ösre esett, mivel mostanáig viszonylag kevesen próbálkoztak vele. A típus annak idején meghatározó tagja volt a Magyar Légierőnek is. A sok keleti repülő közül talán ez a gép az, ami megjelenésével a legnagyobb meglepetést okozta a nyugati ellenfeleinek (emlékszik még valaki a Chuck Yeager's Air Combat-ra?).

Egy magyar MiG-15-ös a szolnoki Repüléstörténeti Múzeumban
A gondolkozás a szivarszerű törzsnél kezdődött. Kör keresztmetszetű, a vastagsága pedig az elejétől a hátuljáig folyamatosan változik. Mindezt tetézi, hogy a törzs az elején és a hátulján is elvékonyodik. Végül legohaulic gömbje adta meg az ihletet: lapkákból építkezve úgy tűnt, van némi esély a szivar megalkotására, természetesen bütykös kivitelben.


Hát, így sikerült. Igyekeztem a lehető legkisebb méretben megépíteni, így körülbelül 1:35-ös méretaránynak felel meg. A méret némi kompromisszumot jelentett: a futómű nem húzható be a törzsbe és a szárnyba, de azt gondoltam, ez talán nem olyan fontos.A modellt Lego Digital Designerrel szerkesztettem (Universe módban). A képek MegaPOV-val készültek Koyan útmutatója alapján. De már úton vannak a kockák hozzá, nagyon kíváncsi vagyok, sikerül-e tényleg úgy megépíteni, ahogy a képeken mutat.

Addig is, lehet nézegetni az albumot. A verseny miatt ezúttal Flickr-re is felkerültek a képek.

A határidő május 2011 május 31, egészen biztosan addig még sokan próbálkoznak majd.

1 megjegyzés:

 1. Hello!

  Nagyon megtetszett a CAD-ben építés, csak a rendereléssal vannak problémáim. MLCad-et és LDraw-ot használok. Az ldraw fájlokat L3P illetve az L3PAdd-on segítségével konvertálom át .POV fájlba és a POV-Rayel szeretném renderelni.
  Néztem a Koyan féle tutorialt, de már ott elkadtam, hogy az L3PAdd-onban ha bepipálom azt, hogy az LGEO parts-t használja nem konvertálja át .POV-ba.
  Tudnál valami leírást csinálni, hogy te hogy csináltad? Nagyon tetszenek a képeid!
  Előre is köszi!

  email:frozen_moment1@freemail.hu

  VálaszTörlés