2011. január 9., vasárnap

Új év, új készlet: 8853 Markoló

Lett új év, úgyhogy BUÉK. De ezt nem is ragoznám tovább, vágjunk a lecsóba. Mai végigjátszásunk tárgya egy 1988-as évjáratú markoló, abból is az elöl kanalazós fajtából. Bevallom, bár akkoriban nagy Technic buzi voltam, emellett a készlet mellett simán elmentem. Ha emlékeimben turkálok, nem találok semmit, pedig még a Technicopedia is úgy gondolja, hogy ott volt bizony már akkor is.


Újkori ismerettségünk egy zsibvásárban kezdődött, ahol kb. 2200 Ft-nak megfelelő összegért tűnt fel. Első blikkre úgy tűnt, nagyjából megvan és jó állaptoban vannak alkatrészek, pedig a Technic történelem legtörékenyebb korszakából származik, fogazott csatlakozóval és fogazott Technic lemezzel, ahogy kell. Így aztán lecsaptam rá, mint kezdő taxis a taxiórára.

Adatok:
  • Száma: 8853
  • Témakör: Technic, munkagépek
  • Megjelenés éve: 1988
  • Kockaszám: 332 (Peeron)
  • Ár: 6600 Ft-tól (Bricklink)
Lássuk akkor a készletet. Először is, dugattyú és motor nincs benne. (Lehet, hogy ezért nem tűnt fel anno?) Van viszont benne jó sok mechanika, amivel mindenfélét lehet játszani. Lehet kormányozni a fülke tetején levő lámpával, tisztességes markolóhoz méltóan a hátsó kerekeket.


A legnagyobb durranás azonban nem ez, hanem az állítható markoló, amit a gép hátulján levő két nagy kormánykerékkel tudunk működtetni. A hátul levő kerékkel a kanalat és az egész tartómechanizmust tudjuk emelni, a felül levővel pedig a kanál tartalmát tudjuk kiborítani, illetve a kanalat visszaállítani. Az egész egy meglehetősen komplikált csigás-fogaskerekes mechanizmussal működik, és külön érdekessége, hogy ez a két dolog egymástól majdnem teljesen független: amikor emeljük vagy süllyesztjük a kanalat, végig ugyanúgy áll, és csak a másik kerék tekerésével kezd el kiborulni.


A mozgatással persze óvatosan kell bánni, mint egy hímes tojással. Tele van törékeny alkatrészekkel, és érződik rajta, ha egy kicsit is erőltetném, hamar reccsenéssel végződne a dolog (mint ahogy a saját hasonló régi készleteimen azzal is végződött).


Mindent egybevetve egyáltalán nem bántam meg. Érdekes funckiókat tartalmaz, és jól el lehet vele játszani. Ennyi pénzért mindenképpen jó vételnek gondolom.

Több kép szokás szerint az albumban. Aki pedig szeretné megnézni, hogy működik a belseje, mindenképpen ajánlom Eric Albrecht Technicopediáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése