2010. június 24., csütörtök

Végigjátszás: 854 Gokart

Mikor RÁJEN blogbejegyzését olvastam a 854-es Technic gokartról, előtört belőlem a nosztalgia. Hozzá hasonlóan nekem is ez volt az első Technic készletem, viszont tőle eltérően még ma is megvan a darabjainak többsége. Így hát elhatároztam, összerakom.


I. Alapadatok

Neve: Gokart
Sorozatszám: 854, illetve 948 (ugyanaz a készlet)
Témakör: eredetileg Expert Builder, később Technic
Kiadás éve: 1978
Kockaszám: 206
Ára: eredetileg kb. 20 USD körül volt, ma kb. ugyanennyitől indul a Bricklink-en
B-Modellek: Gumi centírozó, Trike (háromkerekű motor)

II. Történet

Amikor 1977-ben elindult az Expert Builder vonal, négy készlettel kezdtek, ehhez jött két új 1978-ban. A kínálat teteje volt a 853-mas Nagy Autó, és a készletek között a legkisebb (legalábbis kockaszám szerint) mai gokartunk - ez volt anno a Technic belépőmodellje. Magyarországon akkoriban csak dolláros boltban lehetett kapni, illetve külföldön. Én körülbelül 1985-ben kaptam szüleimtől, akik egy törökországi útjuk során vették.


Szerintem eredeti formájában vagy tizenöt éve nem volt összerakva. Építésekor igyekeztem minden alkatrészből a lehető legrégebbit kiválasztani (különösen kék elemeknél feltűnő az árnyalatbeli különbség). Kivételek a Technic csatlakozók, amelyek azóta már szinte mind eltörtek vagy megrepedtek a játékban, és a kardáncsuklók. Csatlakozókból egy Legoland-túra során meglepő módon sikerült teljesen újakat vásárolni, most ezeket használtam.

III. Útmutató

Gyerekkoromban nem vigyáztam különösebben Lego készleteimre, elsősorban játszottam velük. Így aztán különösebb csoda, hogy az útmutatója még mindig megvan. Amikor elővettem, eléggé meglepődtem, ugyanis egy Technic daru van a címlapon, amit azóta sem láttam készletként. A tényleges útmutató csak a füzet közepe felé kezdődik, az elején általános tippek és néhány oda nem illő útmutató található. Elméletem szerint ezzel azt hangsúlyozta a cég, hogy ezekből a készletekből bármit lehet építeni.

IV. Mi van a dobozban?

Klasszikus régi Technic elemek, nagyjából a 853-mas világából, csak itt a kék elemek dominálnak. Találunk kettő 16 hosszú lyukas kockát, néhány 8, 4 és kettő hosszúságút. Vannak ezenkívül lemezek, akad 6 forgó is a kormányműhöz. Vannak még fekete darabok (ülés, motor), néhány fehér és sárga. Van három 24-fogú fogaskerék és kettő 8-fogú. A tengelyeket abszolút hagyományos elemek tartják helyben: szorítók, és a már említett csatlakozók és kardáncsukló. Van még egy matrica és két rugalmas gumicső is, amelyek meglepő módon nyomtalanul vészelték át az elmúlt 25 évet. Ja, és persze van egy kormány is.


V. Funkciók

Mivel ez egy belépőmodell, a funkciók listája sem hosszú. A kormányzás az elvárható módon működik, hátul pedig egy egyhengeres motort találunk, amelyik a bal hátsó kerékkel van összekötve. Valószínűleg azt gondolták a tervezők, hogy mindkét kerék hajtása túlfeszítené a fogaskerekeket - szerintem ez a megoldás tartósabb, mint például a 853-mason alkalmazott kardáncsukló.


VI. Design

A design nincs túlhangsúlyozva, a modell nagyobb részét a funkciók határozzák meg. Ennek ellenére nagyon gokartszerűen néz ki. Kifejezetten a kinézet miatt került rá az első rajtszám (ami matrica nélkül sem mutat rosszul), hátul a motornál pedig a két gumicső. Ide lehet sorolni az ülést, amely szűk határok között billenthető előre-hátra.


Ha a kákán is csomót keresünk, annyit kritizálhatunk rajta, hogy az igazi gokartokon a motor jellemzően a vezető mellett, nem pedig mögött található (mint például a későbbi 8842-es gokarton).

VII. Értékelés

Összpontszámként 9/10-et adok, ebben valószínűleg a személyes emlékek is szerepet játszanak. Ezzel együtt azt gondolom, remek kis kezdőkészlet volt a korában. A fogasléc, dugattyú és más speciális elem mellett szinte csak általánosan használható elemeket tartalmazott,szép számban, úgyhogy már ebből az egy készletből is rengeteg dolgot lehetett építeni. A 2010-es Telehandlerrel összehasonlítva például feltűnő, hogy a gokart belépőmodell létére mennyivel nagyobb. Ráadásul majdnem duplaannyi elemet tartalmaz (persze az ára is jóval húzosabb volt). Összegezve, kiváló indulókészlet, sokrétűen használható elemekkel.


Lásd még:

3 megjegyzés:

 1. @RÁJEN: azért nem lehetett semmi összevadászni az alkatrészeket...

  Most, hogy ránéztem, nekem mim van, tökre meglepődtem, hogy a gumicsövek milyen jó állapotban vannak. Nem is tudom, lehet ma még ilyet újonnan kapni? A kormány sem tűnik különösebben megviseltnek, szóval biztosan fogsz még találni, ha más nem, használtan.

  Amúgy bricklink nem játszik? Ha keveset rendelsz, elküldik borítékban, az pedig nem olyan drága.

  VálaszTörlés
 2. Á, annyira már nem fontos, elég, ha belefutok valahol... :)

  VálaszTörlés
 3. Ezzel anno sokat játszottunk :)

  VálaszTörlés