2010. május 27., csütörtök

Technic markoló

Mostanra egész sok minden kiderült az év második felére várható Technic készletekről. Lesz egy új motor (8051), egy konténerszállító (8052), egy új daru (8053), de a legnagyobb durranásnak a teljesen motorizált markoló (8043) ígérkezik. Részletek a lego.blog.hu-n.

De amiért írok, az nem is ez, illetve részben. A markolóról ugyanis időközben részletes leírás jelent meg a setechnic.com oldalon (franciául). Nem baj, annyit franciatudás nélkül is kitalálunk, hogy a "Lés photos" meg a "La video" mit jelent - ezek pedig magukért beszélnek.


A markolót összesen négy motor mozgatja, mind a négy a felépítményben helyezkedik el.


A motorok egy sebességváltó-szerű áttételrendszeren keresztül mozgatják a markolót, összesen hatféleképpen: a markolót előre-hátra, kanyarban, a felépítményt körbe, és a kanalat háromféleképpen (tőben, könyökben és a kanálnál).


Igazi műszaki csemege például, hogy hogyan vitték át a motorok hajtását a körbe-körbe forgó felépítményből az alvázba. Hát így:


Az alul levő fogaskerék a 8880-asból ismerős, az a fajta, ami elforog a tengelyen.

Aki eddig még nem kapott kedvet, mindenképpen nézze meg a képeket ("Les photos"), még az alkatrészlistát is lefényképezték.

Végül a videó:


4 megjegyzés:

  1. Ez nem a Jurassic Park zenéje? :)

    VálaszTörlés
  2. skacok lehet ezt kapni Magyarországon?

    VálaszTörlés
  3. Maszek ez nagyon :) Viszont ez a gyári görgős lánctalp megoldás szörnyű... Pont a lánc kereszt "csapjain" ugrál a görgő ezmiatt zötyög az egész model, nagyon illuzióromboló. Én olyan variót csináltam amin sima gerendán csúszik a lánctalp, így gyönyörűen szépen finoman tud haladni a kütyü :)

    VálaszTörlés
  4. 6 db AA
    6 db AAA elem kell bele.

    VálaszTörlés