2009. május 8., péntek

Mustang projekt

Bár alapvetően Technic-rajongó vagyok, manapság rengeteg ötletes valósághű modellbe botlok. Főleg autók és repülők hoznak lázba, azok közül is leginkább azok, amelyek nem túl nagyok, mint például Arvoék Technic-modelljei vagy Ralph autói.

Olyannyira lelkes lettem, hogy elkezdtem gondolkozni, hogyan csinálhatnék én is valami ilyesmit. Először arra gondoltam, Arvoék kitűnő Porschéját próbálom meg utánozni. Bár még nem tettem le végleg a dologról, egyelőre túl nagy falatnak tűnik. Egyrészt túl sok időbe telne, mire kitalálnám a belsejét, másrészt rengeteg speciális alkatrész kell hozzá, mint például a szélvédő (használtan 26$) vagy a hátsó üveg (újonnan 15$), ami drágává is teszi.

A kis modelleknél másfajta kihívásokkal szembesülünk, mint a nagyoknál, ahol a méret több szabadságot ad. A kisebbeknél sokat kell agyalni, hogy minden kocka a helyén legyen. Sok speciális elemre van szükség, nem szokványos színben, hogy visszaadjuk az eredeti autó jellegzetességeit. Fogalmam sincs, hogy a profik hogy csinálják, de szinte kizártnak tartom, hogy minden kockájuk előre meglegyen a polcon, a kívánt színben (érdemes megnézni a színtáblázatot).

Végül megjött az ihlet... Úgy döntöttem, egy Ford Mustang kabrióval próbálkozok (a maival, nem a régivel). Eddigi fix pontok:
  • Bár sok kockám van (elég a páromat megkérdezni), nem elég. Az autó kizárólag újonnan vásárolt kockákból fog állni, egyrészt, hogy ne korlátozzon a készlet, másrészt, kíváncsi vagyok, mennyiből lehet összehozni. Ja, és ha meglesz, nem tervezem szétszedni belátható időn belül.
  • Ez persze megnehezíti a tervezést. Egyes részeket összeraktam abból, ami van, de az egészet LDD-ben próbáltam meg modellezni, mert az LDraw-hoz nem nagyon értek. Az LDD ráadásul ellenőriz néhány alapvető dolgot, mint pl. hogy a sok kocka csatlakozik-e.
  • Az autó szélessége 6 kocka lesz. Ez ugyan kevés, nem ad túl sok szabadságot, de így lehet néhány spéci alkatrészt használni, mint pl. a kerékjárati ívek.
A tervezés egyelőre itt áll. Lesz néhány alkatrész, ami igaziból másmilyen lesz, illetve a színek sem stimmelnek. De nagyjából látszik, azt hiszem.



Úgy tűnik, 40$ elég lesz a kb. 200 alkatrészre szállítással. Kicsit nehezíti a helyzetet, hogy több kiválasztott darab csak 1-1 kereskedőnél van, így összesen 4 helyről kellett rendelnem, hogy minden meglegyen.

Egyelőre ennyi, ha meglesz, természetesen megy a brickshelf-re, és itt a blogon is beszámolok róla!

3 megjegyzés:

  1. Teljesen jól néz ki, főleg hogy tényleg csak 6 kocka széles. Ha gondolod - és átküldöd az LDD filet - szívesen csinálok belőle LDRAW-val, Povray-jel szép nagy képet.

    VálaszTörlés
  2. Az emilem: dornbach (itt egy kukac) gmail (itt meg egy pont) com.

    VálaszTörlés
  3. Átküldtem. Ha gondolod, átküldöm a teljes LDRAW adatbázisomat is (~12M), nagyjából szerintem minden benne van.

    VálaszTörlés